Udział koadiutorów – braci zakonnych w nauczycielskim zadaniu Kościoła - Domaszk, Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Artykuł analizuje czynny udział i zadania braci salezjanów w funkcji nauczania Kościoła. Problem rozpatrywany jest w odniesieniu do księgi trzeciej Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 r. oraz prawa Towarzystwa Salezjańskiego. Autor rozważa zadania braci salezjanów w posłudze słowa Bożego, działalność misyjną Kościoła, wychowanie katolickie i narzędzia komunikacji społecznej. Bracia salezjanie mogą zasadniczo uczestniczyć we wszystkich funkcjach nauczania. Małe ograniczenia, np. zakaz orzekania homilii podczas Mszy św., wynikają ze względów teologicznych lub prawnych.