Pobożność maryjna w systemie prewencyjnym św. Jana Bosko (1815-1888) - Chmielewski, Marek T. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Św. Jan Bosko (1815 – 1888) zasłynął z zaangażowania w wychowanie młodzieży, oparte na systemie prewencyjnym. Powszechnie wiadomo, że w swoich czasach był bardzo gorącym czcicielem Matki Bożej, a zwłaszcza tej, która nazywała się Maryja Wspomożycielka (Maria Auxilium Christianorum). Autor artykułu stawia pytanie, czy istnieją wzajemne relacje między wychowaniem w duchu prewencyjnym, jakie proponuje ks. Bosko, a jego pobożnością do Maryi. Poszukując odpowiedzi, na wstępie pokrótce opisuje kontekst historyczny życia i działalności świętego. Nakreśla także elementy systemu wychowawczego Księdza Bosko. Następnie zatrzymuje się nad posługą Maryi dla Ks. Bosko. Przypomina jego genezę i wskazuje na podstawowe przekonania Ks. Bosko. Następnie koncentruje się na przedstawieniu posługi Ks. Bosko Niepokalanej i Maryi Wspomożycielce. W obu przypadkach podkreśla ich wpływ na kształcenie młodzieży. Autor zamyka swoje rozważania ukazując potencjał wychowawczy, jaki można uzyskać, ofiarowując dzieciom, młodzieży i wychowawcom dobrze pojętą Służbę Maryi.