Specificum franciszkańskiej psalmodii oficjum - Grajewski, Czesław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Prezentowany artykuł ukazuje charakterystyczne cechy śpiewu psalmów tradycji rodziny św. Franciszka. Autorka skupiła się na dwóch problemach: proporcjach między poszczególnymi tonami psalmów oraz katalogu zakończeń psalmów w źródłach franciszkańskim, bernardyńskim i klaryskowym. W obu przypadkach wyodrębnia specyficzne cechy, które pozwoliły odróżnić franciszkanów od antytypów diecezjalnych i innych gałęzi Zakonu.