Przykład wykorzystania koncepcji przebiegu procesów trajektoryjnych Fritza Schützego w badaniach biograficznych młodych dorosłych - Rumianowska, Agnieszka (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W artykule przeanalizowano biografię dwudziestotrzyletniego mężczyzny, który swoją narrację skonstruował w planie trajektorii cierpienia, tj. doświadczenia wymykającego się próbom kontrolowania zewnętrznych okoliczności. W pierwszej części artykułu opisano założenia metodologiczne badań, omawiając metodę badań biograficznych i technikę wywiadu narracyjnego. W drugiej części tekstu analizie poddano zapis biografii uzyskanej w wyniku przeprowadzonego wywiadu narracyjnego, prezentując możliwości wykorzystania w badaniach empirycznych koncepcji przebiegu trajektorii cierpienia opracowanej przez Fritza Schützego.