Młodzież w społeczeństwie pandemicznym. Subiektywna ocena pandemii i jej obiektywne skutki dla uczniów w procesie zdalnego nauczania - Leszczyński, Karol (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł opisuje problemy kryzysu edukacyjnego, jaki został wywołany przez pandemię koronawirusa. Kryzys ten dotknął całe społeczeństwo, jednakże bardziej uderzył w grupy poszkodowane już wcześniej, powiększając istniejące nierówności społeczne. Artykuł diagnozuje także czynniki różnicujące sposób przeżywania pandemii i jej efektów przez poszczególne grupy uczniów, jako najbardziej dotkniętą przez pandemię grupę wiekową. W przeciwieństwie do dorosłych prawie wszyscy uczniowie zostali przekierowani na tryb pracy zdalnej na bardzo długi okres czasu. W niniejszym artykule przedstawiam po pierwsze subiektywną ocenę okresu edukacji zdalnej dokonaną przez uczniów, to, jaki mieli obraz sytuacji, jak oceniali nauczycieli, rodziców i swoich współpracowników. Następnie wskazuję na czynniki chroniące i czynniki ryzyka związane z przeżywaniem kryzysów, zwłaszcza w kontekście rodziny i religijności. Na koniec obrazuję, w jaki sposób pandemia raczej pogłębiła dotychczasowe problemy społeczne, aniżeli wytworzyła nowe, przede wszystkim dotykając najbardziej narażone grupy.