Historia Salezjańskiej Inspektorii pw. św. Jana Bosko z siedzibą we Wrocławiu (1979-2004) - Kempa, Damian (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Rok 2004 to 25. rocznica powstania Salezjańskiej Inspektorii św. Jana Bosko w Wrocław. Niniejszy artykuł przedstawia zarys historii województwa. Opisuje pracę wykonywaną przez prowincjałów i rad prowincjalnych, rozwój duszpasterstwa parafialnego i szkół salezjańskich. W tym artykule znajdziemy również krótką historię salezjańskich wspólnot formacyjnych w Inspektorii Wrocławia, a także opis głównych obecnie działających salezjańskich ruchów młodzieżowych w granicach woj. Ostatnia część artykułu poświęcona jest oddaniu hołdu wybitnych braci, którzy należeli do prowincji i zmarli w ciągu ostatnich 25 lat.