Charakter jedności pomiędzy mężczyzną i kobietą w świetle Księgi Rodzaju 2,24–25 - Kułaczkowski, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Według analizy zawartej w tym artykule, dotyczącej jedności mężczyzny i kobiety opisanych w Rdz 2,24-25 zasadniczą prawdą z nich wynikającą jest umiejscowienie małżeństwa w kontekście dzieła Bożego. To z kolei pozwala na wyciągnięcie wniosku o boskim pochodzeniu tego związku. Stanowi to także kolejny przejaw starań o wartość dodaną małżeństwa i lokowania go na właściwym miejscu całego porządku stworzonego świata. Istota małżeństwa rozumiana jako a bliski związek kobiety i mężczyzny, jakościowo wyższy od tak ważnego jak związek dziecka z rodzicami jest ustalona i potwierdzona tutaj. Ta bliskość nazywa się tu po raz pierwszy „jednością”. czas w Biblii. Jedność polega na pełnym zjednoczeniu mężczyzny i kobiety, przede wszystkim ze względu na to, co decyduje o ich człowieczeństwie, a następnie do tego, co decyduje o ich odmienności i dzięki czemu wzajemnie się uzupełniają, realizując w ten sposób plan Boży.