Głęboko religijni młodzi Polacy w procesie transformacji - Boguszewski, Rafał; Mariański, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł opisuje wysoko religijnych młodych Polaków, którzy są na etapie wkraczania w dorosłość (mają 18-19 lat i uczęszczają do ostatnich klas szkół średnich). W analizie empirycznej wykorzystano dane zastane z badań ilościowych zrealizowanych w latach 1996, 2010 i 2021. Ta sama metodologia realizacji badań, w tym dobór próby oraz w dużej mierze porównywalne narzędzie badawcze, pozwalają uchwycić istotne zmiany i tendencje, jakie zaszły wśród młodych Polaków w zakresie religijności w ciągu ostatnich 25 lat. Z danych wynika, że pomimo znacznego spadku odsetka osób określających się jako wierzące, a tym bardziej jako regularnie praktykujące religijnie, odsetek osób głęboko wierzących i regularnie praktykujących pozostaje na względnie stałym poziomie (około 5% populacji młodych Polaków, którzy osiągnęli pełnoletność). Powstaje pytanie, czy struktura społeczno-demograficzna tej grupy pozostaje stabilna w czasie oraz czy i w jakim stopniu różni się od struktury innych grup wyróżnionych ze względu na religijność, w tym osób mniej religijnych i niereligijnych. Artykuł jest próbą odpowiedzi na to pytanie.