Służebna rola przypisówprawno-liturgicznych - Stawniak, Henryk (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Artykuł jest próbą ukazania wybranych norm prawnych i liturgicznych pod kątem ich wpływu na postawy wiernych świeckich na polu nauczania i uświęcania w Kościele. Normy nakazują jedność i różnorodność zadań związanych z posługą głoszenia słowa Bożego i sprawowania sakramentów (Eucharystii, Chrztu, Namaszczenia Chorych i Małżeństwa) w budowaniu wspólnoty Ludu Bożego. Z badań wynika, że ​​ewolucja przedstawień liturgicznych i prawniczych ma charakter wyraźnie formacyjny, a zatem ministerialny. Przestrzeganie norm przez wiernych jest gwarantem jasności rzeczywistości, którą normy reprezentują. Pomaga także odkryć swoje właściwe zadanie w Kościele.