Janusz Korczak - dziecko i Bóg - Niewęgłowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Mija sześćdziesiąt lat od śmierci Janusza Korczaka (1879–1942) w 2002 roku. pomimo odnotowujemy nieustające zainteresowanie myślą i systemem wychowawczym Janusza Korczaka, jednego z tzw najwybitniejszych pedagogów w Polsce okresu 1918–1939. Idea dziecka w myśli Korczaka jest bardzo czytelna i nie nastręcza jednak żadnych problemów kwestia jego religii powoduje wiele problemów. Dla jednych Korczak był ateistą, dla innych nie Wierny. Są jednak opinie, które stawiają Korczaka i jego religijne zachowanie na boku mistycyzmu. Niniejszy artykuł jest próbą odpowiedzi na powyższe argumenty w oparciu o teksty Autora. Dziecko było dla Niego tajemnicą Boga i rzeczą świętą. Jeśli chodzi o religię, można stwierdzili, że Korczak przewyższył religię żydowską i wiarę katolicką.