Charyzmat salezjański i jego realizacja w życiu ks. Idziego Ogiermana Mańskiego (1900-1966) - Drewniak, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Ksiądz Idzi Ogierman Mański był salezjaninem, kompozytorem i wychowawcą m.in muzyczną pasję w życiu kapłańskim. W pierwszej części artykułu przedstawiono najważniejsze cechy charyzmatu salezjańskiego. Jej realizacja w życiu kapłańskim ks. Idziego Ogiermana Mańskiego, a także w jego działalności muzyczno-wychowawczej ukazano w dalszej części artykułu podkreślając jego cechy osobowe. Zwłaszcza zapał Wielebnego w wypełnianiu swoich obowiązków wychowawczych, Jego Dobroci i zrozumienie dla swoich wychowanków wraz z poświęceniem dla młodzieży są silne akcentowany. Treść artykułu poparta jest licznymi wspomnieniami Wielebnego przyjaciele i uczniowie Mańskiego.