Zakres działań kuratorów sądowych realizowanych w ramach nadzorów jako samoistnych środków wychowawczych nad nieletnimi w świetle przepisów prawnych - Zaremba, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Przestępczość i demoralizacja nieletnich budzi niepokój społeczny wielu środowisk. Prawnym i czynnościowym remedium na to zjawisko jest instytucja kuratora sądowego. W ostatnim czasie w polskim prawie wprowadzono nowe regulacje postępowania wobec nieletnich. Celem artykułu jest opis zakresu działań kuratorów sądowych wobec nieletnich w świetle obowiązujących przepisów prawnych. Przedstawiono statystyczny obraz demoralizacji i przestępczości nieletnich oraz zakres działań kuratorów. Posłużono się metodą analizy literatury i przepisów prawnych (desk research), oraz analizą danych statystycznych. Okazało się, że skala przestępczości nieletnich ma tendencję malejącą, a zadania kuratorów sądowych charakter komplementarny.