Odbiorcy pomocy Caritas - Koral, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Służenie ludziom jest podstawowym zadaniem działalności charytatywnej. Zadanie to realizuje dziś – w imieniu Kościoła – Caritas. Kościół został posłany, aby służyć tylko ludziom i ma służyć wszystkim, bez względu na sytuację rodzinną. Chodzi więc o przestrzeganie zasady równości wszystkich ludzi i troskę o każdego człowieka. Działalność Caritasu obejmuje głównie: dzieci z rodzin patologicznych, osoby starsze, chore i samotne, niepełnosprawne i niepełnosprawne, bezrobotne, bezdomne, uzależnione, uchodźców i imigrantów. Podstawą tej działalności jest uznanie każdego człowieka za najwyższą wartość na świecie.