Dziecko a reklama. Edukacja czy manipulacja - Niewęgłowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Pierwszy punkt mówi o nowej sytuacji kulturowej, w jakiej znalazł się mały chłopiec w Polsce po okresie transformacji ustrojowej, społecznej, kulturowej i gospodarczej. W kolejnym punkcie podkreśla wpływ środków masowego przekazu na człowieka. Przedstawiono również krótką historię reklamy. W kolejnym punkcie odkrywane są mechanizmy reklamy, która je wykorzystuje we współczesnym społeczeństwie. Punkt piąty mówi o wpływie reklamy na dziecko z ekonomicznego punktu widzenia. Funkcjonowanie reklamy idzie w kierunku rynku i sprzedaży produktów w dużych ilościach. Reklama jest obecna również w szkole (np. w Stanach Zjednoczonych). W tej sytuacji możemy mówić o manipulacji dzieckiem. Artykuł mówi również o prawach reklamy i jej wykorzystaniu. Ostatni argument pokazuje punkt widzenia Kościoła na reklamę.