Religijne wychowanie w rodzinie - Dziekoński, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Refleksja nad nauczaniem Kościoła od XIX wieku do Soboru Watykańskiego II Przeznaczenie rodziny świadczy o tym, że zawsze była uznawana za miejsce nadrzędne edukację religijną swoich członków. Jego prawa edukacyjne wynikają z samej natury prawa rodzinnego i sakramentalnego charakteru małżeństwa. W nauczaniu przedsoborowym ks rodzina jest przedstawiana jedynie jako instytucja podporządkowana prawu kościelnemu, w której nastąpiła socjalizacja religijna dzieci. Jego prawdziwa natura została ponownie odkryta przez Watykan, nr II, zgodnie z którym rodzina chrześcijańska staje się „Kościołem domowym”, „wspólnotą zbawioną” oraz rozdz. zbawić”, który we właściwy i oryginalny sposób uczestniczy w misji budowania Kościoła Królestwo Boże w historii. W tym kluczu rodzina jest powołana, by stać się „znakiem proroczym”, aby odkrywał i autentycznie przeżywał obecne w nim wartości.