Problem psychofizyczny - klasyfikacje zajmowanych stanowisk - Sadowski, Ryszard (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
Problem ciała i umysłu można najkrócej ująć w jednym pytaniu: jaka jest relacja, w człowieku, między jego umysłem a ciałem? Problem jest ważny w filozofii ze względu na jego dawki związków z głównymi problemami filozofii. Celem filozofowania zawsze było jak najlepiej osądzić, kim jest człowiek, jaki świat zamieszkuje i jakiego rodzaju winda - powinien prowadzić. Relacja umysłu do ciała jest zaangażowana w nasze myślenie o zagadnieniach obu metafizyk i etyki. Jest to wyraźnie sedno każdego poglądu na naturę człowieka. W pracy przedstawiono zarys problemu umysł-ciało, klasyfikacje zajmowania stanowisk w sprawie problemu oraz zaproponowano nową Klasyfikacja problemu ciało-umysł.