Skandal ubóstwa u schyłku dwudziestego wieku - Kamiński, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
Papież Jan Paweł II określił w swoim orędziu ubóstwo jako „zgorszenie”. Na Wielki Post 1998. To stwierdzenie stało się pretekstem do zaprezentowania w tym poście panoramy Reprezentować Ainu't w dzisiejszym świecie. Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie kraje na świecie można podzielić na dwie grupy. W Grupę stanowią kraje, w których biedni stanowią mniejszość, to przede wszystkim kraje Europie i Ameryce Północnej, ale także niektórych krajach Azji. W drugiej grupie są krajów, w których biedni stanowią większość. Są to kraje tzw. Trzeciego Świata. Mówiąc o ubóstwie, należy jednak rozróżnić ubóstwo absolutne i względne Rozróżniać. Absolutne ubóstwo oznacza, że ​​ktoś nie ma możliwości zaspokojenia swoich podstawowych potrzeb zaspokoić. Z drugiej strony ubóstwo względne oznacza, że ​​ktoś jest bardzo biedny w porównaniu z innymi żyje na niskim poziomie, chociaż wszystkie podstawowe potrzeby są zaspokojone. W tak zwanych „bogatych” krajów przezwyciężyło absolutne ubóstwo. Ale nadal panuje w wielu krajach Świat. Autor zauważa, że ​​przezwyciężenie absolutnego ubóstwa pozostaje priorytetem powinien być wzięty pod uwagę.