Działalność misyjna salezjanów polskich - Szmidt, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1998)
Stulecie obecności salezjanów w Polsce i okazja do przyjrzenia się praca misyjna polskich salezjanów. Temat ten podejmował już ks. Stanisław Kosiński w książce wydanej z okazji 75-lecia obecności salezjańskiej w Polsce w r 1974, jak również ks. Franciszek Socha w książce: Idąc tedy nauczajcie, wyd z okazji stulecia misji salezjańskich w 1976 r. W 1969 r. ks. Józef Nowacki pod przewodnictwem gnida ks. Jana Krawca napisał pracę pt. Polscy salezjanie na misjach w latach 1889-1968. Ten artykuł jest kontynuacją. Od 1879 r. (wyjazd pierwszego polskiego salezjanina na misję) do 1997 r. są Do 50 krajów Trzeciego Świata wyjechało 513 polskich współbraci. Wciąż dodając tych, którzy pracy wśród polskich emigrantów w Europie i USA liczba ta może znacznie wzrosnąć. Pod względem liczby współbraci wysyłanych na misje Polska jest na trzecim miejscu miejsce, po Włoszech i Hiszpanii. Wśród polskich misjonarzy salezjańskich zmarło już 184. Każdego roku 167 misjonarzy pracuje na ziemi misyjnej. Wśród polskich misjonarzy ks. R. Komorek i kandydat do ołtarza. Don Boryczka w Zambia i ks. Weder z Okręgu Specjalnego – Europa Wschodnia są obecnie prowincjałami. Niektórzy misjonarze byli mistrzami nowicjuszy, ekonomistami prowincjonalnymi, dyrektorami domów Salezjanie, profesorowie uniwersyteccy, nauczyciele naszych szkół, budowniczowie kościołów i szkół, formy pełnili swoją posługę duszpasterską w Kościołach partykularnych, wypełniając swoje obowiązki na szczeblu diecezjalnym. Niektórzy otrzymali honorowe obywatelstwo krajów, w których przebywają oni pracowali. Wielu misjonarzy opisywało swoją pracę zarówno w listach, jak iw książkach. Ale wszyscy swoim życiem i pracą zapisali zdumiewającą kartę w księdze misji salezjańskich.