Salezjanie polscy jako nauczyciele akademiccy uniwersytetów i akademii - Koral, Jarosław; Skorowski, Henryk (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1998)
Artykuł jest poświęcony salezjanom – Polakom, którzy poprzez swoje powołanie realizują swoje powołanie praca naukowo-dydaktyczna na uczelniach i uczelniach w kraju i za granicą. To jest o kolejne ośrodki studiów: Lublin, Warszawa, Kraków, Wrocław, Rzym i Nairobi. W tym opracowanie dotyczy przede wszystkim badań naukowych, sukcesów dydaktycznych, publikacji i różne funkcje, które pełnią pracujący tam salezjanie.