Obrazy w nauczaniu religijnym - Mühlek, Karol (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
W pierwszej części teoretycznej ukazano znaczenie obrazów w katechezie. Tu są ważni: adresaci, społeczeństwo, nauka. Amerykańskie śledztwo wykazało: że największa skuteczność w zapamiętywaniu, po trzech dniach, wynosi 65%, gdy my z uczyć mediów audiowizualnych. Przejrzystość jest bardziej zrozumiała i zapada w pamięć niż koncepcje. Względy dydaktyczno-metodyczne dotyczyły: Doboru obrazów i ich lokalizacji dydaktycznej. metodologia zamknięcie obrazu miało cztery wskazania: obrazy muszą być używane jako środek komunikacji, jako wyzwolenie, służyć jako wzmocnienie słowa i ilustracja wymiaru religijnego. Model nauczania Thomasa Zachariasza składał się z trzech etapów: – spostrzeganie spontaniczne, – Analiza struktur formalnych oraz - analiza struktury treści. Jako praktyczny przykład (slajd) były to obrazy: „Mojżesz otrzymuje Tablice Prawa” Marca Chagalla i Dobrego Pasterza Thomasa Zachariasza. Obrazy mogą bezpośrednio odnosić tematy biblijne do dzisiejszych możliwych okoliczności i sytuacji transponować.