Założenia formalne i organizacyjne szkoły katolickiej - Warzyńczak, Paweł (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
Problem, jak chodzić do katolickiej szkoły, jest dziś w Polsce bardzo odczuwalny. Zanim to zrobisz Warto wiedzieć, czego wymaga Kościół i państwo od osób, które chcą otworzyć szkołę katolicki. W odniesieniu do tego konkretnego punktu Kościół wymaga, aby szkoła, aby mogła nosić miano „katolickiej” musi być zatwierdzony jako katolicki przez kompetentną władzę kościelną. Zatwierdzenie zależy od podstawowych zasad, którymi kieruje się szkoła w swojej pracy pedagogicznej wyd wychowawczy, to znaczy do chrześcijańskiego orędzia i doktryny nauczanej przez Kościół. Formalne zasady dot otwarcie jakiejkolwiek szkoły są również przewidziane przez prawo cywilne. Ważny jest także problem organizacji szkoły katolickiej; zamiast tego jak należy przedstawić środowisko szkolne; czego domaga się w tym momencie Kościół i czego potrzebuje chodź tu z prawa cywilnego. Następnie pojawia się również kwestia zarządzania i kierowania firmą szkoły we współpracy z Kościołem lokalnym i powszechnym, z rodzicami i z Państwem.