Rodzina jako kategoria aksjologiczna - Skorowski, Henryk (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
W nauce społecznej Kościoła rodzina jest podstawową wartością osoby ludzkiej i dla różnych społeczności. Analizując znaczenie rodziny dla osoby ludzkiej należy koniecznie podkreślić, że jest to przede wszystkim właściwe środowisko życia i realizacji człowieka w polu moralnym. Następnie analizując znaczenie rodziny w szczególności dla innych społeczności dla wspólnoty narodowej trzeba uznać, że sama rodzina jest źródłem egzystencji, np dynamiki drużyny narodowej. Mając na uwadze takie znaczenie rodziny, należy podjąć troskę o rodzinę Ochrona rodziny we współczesnym świecie. Ochronę tę można osiągnąć na kilka sposobów. Niewątpliwie Kościół realizuje ochronę w „Karcie praw rodziny”. Karta od jednego część określa fundamentalne prawdy o rodzinie, druga część kodyfikuje prawa podstawowe rodziny i chroni jej funkcjonowanie oraz jej wartość dla osoby i różnych wspólnot.