Drogi odnowy systemu prewencyjnego św. Jana Bosko w nowej rzeczywistości pastoralnej po Soborze Watykańskim II - Misiaszek, Kazimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
Sobór daje nowe spojrzenie na system prewencyjny św. Jana Bosko Sobór Watykański II. Sobór Watykański II wezwał instytuty zakonne do powrotu do źródeł ewangelicznych i allo pierwotnego ducha dostosowującego się do zmieniających się okoliczności czasu i biorącego czynny udział w życiu z kościoła. Biorąc pod uwagę te sugestie, salezjanie dokonali analizy krytyka jego misji podczas sesji XX Kapituły Generalnej, zwanej „specjalną” (10 VI 1971–5 I 1972) oraz podczas kolejnej kapituły w 1978 r. Drogi odnowy ustroju środki zapobiegawcze zostały ukierunkowane na bardziej radykalny interes ubogiej młodzieży i opuszczony ze względu na nowe zjawisko ubóstwa i braku szacunku dla godności osoby ludzkiej i nadania większej wartości wymiarowi katechetyczno ewangelizacyjnemu. To pozwoliło salezjanom zająć się najbardziej konkretnymi problemami świata młodzieży wymagającej szczególnej opieki i oddanych wychowawców.