Teologia społeczna Rene Coste - Świątczak, Andrzej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
Od wielu lat mówi się o postulacie refleksji teologicznej nad życiem społecznym. W obliczu tego postulatu ks. Coste przedstawia się poprzez swoją pracę jako najcenniejsza pomoc, więcej niż jego cechy jako pisarza wyraźnie pokazują ścieżkę, którą przebył, od nauki katolicyzmu społecznego do teologii społecznej, od refleksji filozoficznej do analizy teologicznej kwestie społeczne. Ważną część jego twórczości zajmują problemy wojny i pokoju. Co fakt, że jest on dziś zwykle przedstawiany jako teolog tej dziedziny. Elementem jest systematyczna i coraz głębsza refleksja nad kwestią wojny i pokoju bardzo ważne dla jego teologii społecznej.