Prawne podstawy strajku - Koral, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
Ten artykuł jest prawdopodobną odpowiedzią na pytanie – o legalność strajku. Za to najpierw przedstawiono podstawy prawa do strajku w świetle obowiązującego ustawodawstwa w Polsce. Następnie mówimy o nauce społecznej Kościoła, która sugeruje odwołanie się do strajku z wielką rozwagą, zawsze mając na uwadze bonum commune.