Świadectwo krwi misjonarzy salezjańskich - Szmidt, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
Beatyfikacja salezjańskich pierwszych męczenników, bp Versiglia i ks. Carravarrio, 15 maja 1983, skłonił nas do poszukiwania innych nazwisk salezjanów, którzy oddali życie za wiarę na ziemiach misji. W różnych książkach, które otrzymałem od Dona M. Rassigi z Hongkongu, znalazłem osiem innych nazwiska współbraci, którzy cierpieli i zostali zabici w Chinach dla Christo: ks. Matkovcs († 1945), ks. Larento Faccini († 1945), ks. Munda († 1945), ks. Fu Yuk Tong († 1945), ks. Yeh Ming Zen († 1952), ks. Leung Shu Chi († 1956), ks. Yeh Shuen Tin († 1976), ks. Lamazzi (zm. 1982). W Wietnamie został zabity przez komunistycznych partyzantów don Dupont († 1945). W Brazylii stracili życie: ks. Thannhuber († 1920) ks. Fuch00s i ks. Sacilotti († 1934), ks. Lunkenbein (zm. 1976). Trzy lata temu misjonarz salezjański został zabity w Angoli (Afryka) przez partyzantów komuniści, don Fonseca Calvo († 1991). Ich życie i męczeństwo jest chwałą Zgromadzenia, ale także „nasienie” (tertulian) na terenach misji salezjańskich.