Festiwal w Rumi wyrazem troski o właściwy kształt muzyki w Kościele - Szczepankiewicz, Maciej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
W kościele pw. Maryi Wspomożycielki odbył się VI Wielki Ogólnopolski Festiwal Muzyki Religijnej Kościół od 20 do 22 października 1994. Wydarzenie zostało zorganizowane ku czci Ojca Salezjanina Stanisława Ormińskiego. Był salezjaninem – kompozytorem, organistą, dyrygentem i autorem m.in wiele kompozycji chóralnych i instrumentalnych. ks. Ormiński był aktywnym członkiem The Polish Towarzystwo Chórów i Orkiestr, wydawca hymnów chóralnych, wychowawca młodzieży. Ponadto, organizatorom zależało na tym, aby osiągnięcia w dawnej i nowożytnej muzyce religijnej były szeroko znane. Na festiwal składały się trzy konkursy: konkurs na najlepszą kompozycję; konkurs muzyki organowej, w którym biorą udział studenci akademii muzycznych i wyższych klas im wzięły udział uczelnie muzyczne oraz konkurs zespołów chóralnych. Nie zabrakło konkursów, ocen, nagród i wyróżnień dla najlepszych. Organizatorzy – byli wychowankowie ks. Stanisława Ormińskiego, starał się wprowadzić obok siebie elementy jedności elementy rywalizacji. Wspólny udział w Eucharystii, modlitwach i hymnach stworzył niepowtarzalna atmosfera i bardzo szczególny klimat. Wysoki poziom artystyczny stawia festiwal wśród najważniejszych wydarzeń artystycznych w Polsce. Festiwal jest bardzo dobrym przykładem właściwego rozumienia i realizacji Soboru Watykańskiego II pomysły Rady. To także nowoczesna i bardzo aktualna odpowiedź na konieczność ciągłego, odpowiedniego łączenie muzyki i śpiewu religijnego z liturgią Kościoła.