Rodzina zastępcza i adopcyjna jako szansa dla dziecka osieroconego - Dąbrowska, Małgorzata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
Bardzo odczuwalnym i narastającym problemem we współczesnym społeczeństwie staje się sieroctwo naturalne i społeczne. Sieroctwo społeczne jest zwykle wynikiem patologii części społeczeństwa oraz brak dorosłej odpowiedzialności moralnej za nowe życie człowieka. Każda sierota przynosi ze sobą wiele negatywnych skutków dla dzieci. Z tego powodu każde nowoczesne społeczeństwo musi je zapewnić dzieciom naturalne i niezbędne warunki rozwoju. Dom dziecka jako najbardziej rozwinięta forma opieki nad dziećmi osieroconymi wydaje się, że nie w pełni zaspokaja potrzeby tych dzieci. wydaje się, że optymalną formą jest zawsze umieszczenie dziecka w rodzinie. Każda zdrowa rodzina zdaje sobie z tego sprawę dwa podstawowe zadania: jest to najlepsze środowisko dla rozwoju dzieci i zapewnia je wszystkie podstawowe potrzeby. W tym kontekście wydaje się, że rodzina zastępcza, przede wszystkim rodzina adopcja staje się lepszym sposobem na złagodzenie skutków sieroctwa.