Droga świętego Augustyna do wiary - Kołosowski, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1994)
W niektórych przypadkach nawrócenie Augustyna było złożonym i długotrwałym procesem gradacja. Mówi się nawet o niektórych nawróceniach w życiu św. Augustyn. Zdjęcie tego Opisuje ten proces w swoich „Wyznaniach”. Dla niego były przeszkody na drodze do Boga i do wiary nie tylko grzechy, ale także intelektualne problemy z akceptacją Wiara chrześcijańska. W niniejszym artykule jego autor stara się przedstawić wszystkie te problemy.