Salezjanie polscy jako nauczyciele akademiccy uniwersytetów i akademii - Popowski, Remigiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1987)
Obecnie (1987) zatrudnionych jest 20 polskich salezjanów jako nauczycieli akademickich. Pracują w następujących instytucjach: Katolicki Uniwersytet Lubelski (10), Akademia Teologii Katolickiej w Warszawie (5), Universita Pontificia Salesiana w Rzymie (4) i Uniwersytet Jagielloński w Krakowie (1). Reprezentują one następujące dziedziny: katechetyka — 3; Biblistyka, teologia moralna, psychologia, muzykologia i filologia (klasyczna i polska) — po dwa; teologia duchowości, teologia pastoralna, historia Kościoła, patrystyka i historia filozofii — po jednym. Dwóch pracuje jako bibliotekarze. Większość z dwudziestu wykłada także w seminariach salezjańskich.