Ochrona życia ludzkiego w codziennej egzystencji młodzieży chrześcijańskiej w obliczu cywilizacji śmierci - Filipiuk, Łukasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Artykuł porusza problematykę współczesnego podejścia do aborcji a możliwości kształtowania chrześcijańskiej postawy młodzieży wobec obrony życia. Mając na uwadze fakt, że w dużej mierze współczesne media i opinia publiczna lansują aborcję jako prawo człowieka, naglącą potrzebą wydaje się być wzięcie młodych ludzi pod opiekę przez wskazanie im prawdy dotyczącej początków ludzkiego życia i opowiedzenia się po jej stronie. Wskazanie na Chrystusa jako pełnię życia oraz przywołanie przykładów ludzi świętych ofiarujących swe życie za bliźnich mają zachęcić nastolatków do pójścia ich śladami.