Piecza zastępcza w świetle Karty Praw Rodziny i innych wybranych dokumentów: polskie inicjatywy i rozwiązania - Krajewska, Beata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Nieustannie zachodzi konieczność otaczania dzieci pieczą zastępczą w różnych jej formach, rodzinnych i instytucjonalnych. Sytuacje, gdy rodzice naturalni nie chcą lub nie mogą sprawować pieczy nad swoimi dziećmi, wykazują tendencję wzrostową. Problematyka pieczy zastępczej powinna być znana społeczeństwu i być przedmiotem eksploracji badawczych. Niniejszy artykuł wpisuje się w potrzebny i podejmowany dyskurs o pieczy zastępczej. Główną osią rozważań są założenia w zakresie pieczy zastępczej ujęte w Karcie Praw Rodziny. W syntetyczny sposób przedstawione zostały podmioty i zasady pieczy zastępczej, a szerzej opisane założenia w zakresie pieczy zastępczej znajdujące się w innych dokumentach prawnych tak międzynarodowych, jak i polskich, w kontekście postulatu wyrażonego w Karcie Praw Rodziny, jakim jest przyjęcie odpowiednich rozwiązań odnośnie do pieczy zastępczej oraz poszanowania praw naturalnych rodziców. W przygotowaniu artykułu zastosowana została metoda analizy wybranych dokumentów z zakresu prawa oraz literatury przedmiotu, jak również metoda syntezy treści oraz metoda historyczna