Inteligencja moralna – teoria i zastosowanie w wychowaniu - Dacka, Monika (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Moralność i inteligencja wpływają na różne aspekty ludzkiego życia i działania. Przyczyniają się do pewnej stabilizacji funkcjonowania młodego człowieka w danym społeczeństwie. Zachodzący rozwój i postęp technologiczny sprzyja rozwojowi młodzieży, zaspokajaniu określonych potrzeb, jednak nie jest w stanie zagwarantować możliwości kształtowania podstawowych wartości takich jak wolność, sprawiedliwość czy odpowiedzialność. Aktualnie coraz częściej promowane są wartości materialne i indywidualistyczne. Rzadziej natomiast dostrzegalne są odniesienia do ideałów moralnych opartych na prawdzie, uczciwości i miłości, mających znaczenie przy dokonywaniu przyszłych wyborów czy podejmowaniu decyzji. Szczególnie ważnym zadaniem w obliczu różnych zagrożeń, uzależnień, kryzysów wartości jest kształtowanie inteligencji moralnej młodzieży. Wiąże się ona z posiadaniem silnych przekonań etycznych, moralnych i zgodnym z nimi postępowaniem. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie pojęcia inteligencji moralnej, przedstawienie definicji i koncepcji analizowanego zagadnienia badawczego na płaszczyźnie psychologicznej. Ukazanie pewnych uwarunkowań jej kształtowania w okresie dzieciństwa i dorastania. Podjęte w artykule rozważania ukazują znaczenie inteligencji moralnej w rozwijaniu właściwych postaw społecznych, zachowań, nabywaniu zasad moralnych, uczeniu odpowiedzialności, wrażliwości na cierpienie innych ludzi u nastolatków.