Teologia i sport. Sport w systemie wychowawczym Świętego Jana Bosko - Dziubiński, Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Celem artykułu jest ukazanie synergii między teologią a sportem na przykładzie systemu wychowawczego Świętego Jana Bosko, który został stworzony w trakcie praktyki formacyjno-pedagogicznej ukierunkowanej na młodych, zwłaszcza biednych i zaniedbanych pod względem intelektualnym, społecznym, kulturowym i religijnym. W artykule została przedstawiona rola i znaczenie sportu w systemie wychowawczym nauczyciela z Turynu wraz z jego ogromnym potencjałem sprawnościowo-zdrowotnym, społeczno-kulturowym, psychologiczno-interakcyjnym i etyczno-religijnym. Z analizy zebranego materiału wynika, że aktywność sportowa w systemie prewencyjnym nie jest jakimś dodatkiem czy mało istotnym ozdobnikiem mogącym czynić system atrakcyjniejszym wizerunkowo, ale stanowi fundament, na którym budowane są kolejne piętra pedagogicznego systemu. Zatem aktywność sportowa nie została do niego włączona na zasadzie wspaniałomyślnej dobrowolności, ale jako integralny i komplementarny, konieczny i niezbywalny jego element, służący wszechstronnemu, harmonijnemu i holistycznemu rozwojowi dzieci i młodzieży.