Zajęcia plastyczne jako istotny element w procesie rozwoju młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną - Żabińska, Agnieszka (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Tekst ma charakter przeglądowy, w którym podjęte zostało zagadnienie dotyczące metodyki plastyki i znaczenia działań plastycznych dla ogólnego rozwoju młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną. Edukacja plastyczna ma ogromne znaczenie nie tylko ze względu na ćwiczenie zaburzonych funkcji, ale także pozwala odważniej wejść w świat osób sprawnych poprzez ukazanie zdolności i możliwości bycia sprawcą działania akceptowanego społecznie. Rozwój kulturalny i estetyczny zdecydowanie podnosi możliwości pełniejszego uczestnictwa w życiu społeczności i, co za tym idzie, wpływa pozytywnie na samoocenę i samoświadomość. Specjaliści z zakresu pedagogiki specjalnej, ale także koneserzy i mecenasi sztuki coraz częściej zwracają uwagę na możliwości twórcze osób z niepełnosprawnością intelektualną. Tak więc ciągle aktualna jest potrzeba propagowania wiedzy na ten temat zarówno wśród pedagogów specjalnych, jak i osób niezwiązanych zawodowo z uczniami z niepełnosprawnością intelektualną.