Dzieciństwo i rodzicielstwo w perspektywie społeczno-kulturowej. Ewolucja funkcji rodziny od PRL-u do współczesności - Dobrowolska, Barbara (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Celem naukowym prezentowanego artykułu jest ukazanie dziecka i dzieciństwa oraz rodziny i jej funkcji w dwóch różnych epokach w kontekście uwarunkowań społeczno-kulturowych. W artykule dokonano przeglądu literatury przedmiotu z jednoczesną prezentacją własnych konkluzji i refleksji. Przedstawiono stanowiska teoretyczne, raporty i wnioski z badań dotyczących podjętego tematu. Metodę główną stanowiła zatem analiza danych zastanych desk research oraz analiza literatury przedmiotu. Scharakteryzowano tło społeczno-kulturowe obu okresów: Polski powojennej jako PRL-u do czasu transformacji ustrojowej i po niej, z jednoczesnym ukazaniem postępujących zmian w funkcjach rodziny oraz percepcji dziecka i dzieciństwa. Analiza objęła zagadnienia związane z funkcjonowaniem rodziny w różnych przestrzeniach czasowych z jednoczesnym podjęciem dyskursu socjokulturowego obejmującego dziecko i dzieciństwo, rodzinę i rodzicielstwo w różnych perspektywach. Aplikacyjne znaczenie podjętego tematu ma służyć zrozumieniu wpływów społeczno-kulturowych, znaczenia państwa, jego ustroju, ideologii na rodzinę oraz postępujące zmiany w jej funkcjach. Pozwala także na świadome oddziaływania wychowawcze i kreowanie odpowiedniego modelu rodziny. Brak świadomości, uleganie ideologiom, liberalnym trendom prowadzi do jej dekonstrukcji i dysfunkcyjności.