Jak kształtować tożsamość młodzieży, realizując projekt edukacyjny? Śladami zaginionej ciżemki po dawnym i współczesnym Krakowie - Pławecka, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Publikacja została podporządkowana problematyce skupionej wokół propozycji czytania twórczości Antoniny Domańskiej w szkole podstawowej. Widoczna jest tutaj kontynuacja badań nad znaczącą rolą polonistycznej edukacji regionalnej, domagającej się odpowiedzi na pytanie: jak w wielokulturowym, globalnym świecie pomagać młodzieży szkolnej w „zakorzenianiu” się w konkretnej rzeczywistości topograficznej i społeczno-kulturowej? Potencjał dziedzictwa kulturowego regionu ukazany został na przykładzie powieści Historia żółtej ciżemki Antoniny Domańskiej, która, opierając się na faktach, opowiada dzieje złotego trzewika znalezionego za ołtarzem w kościele Mariackim. Literacki obraz Krakowa dopełniają wybitne postaci historyczne i jednocześnie wzorce osobowe dla współczesnych uczniów, tj.: król Kazimierz Jagiellończyk w otoczeniu rodziny królewskiej, Jan Długosz – słynny kronikarz, Szymon z Lipnicy – zakonnik oo. bernardynów – przyszły święty, Wit Stwosz – wielki artysta, rzeźbiarz monumentalnego ołtarza w kościele Mariackim. Opisane działania projektowe, realizowane w klasie i w ramach wycieczki polonistycznej po Krakowie, stanowią propozycję „czytania” Krakowa jako miejsca szczególnie wartościowego, symbolu polskości utrwalonego w literaturze i kulturze, widzianego także z perspektywy współczesnej młodzieży szkolnej i akademickiej.