„Jestem niepowtarzalna, piękna i wyjątkowa”, czyli o poczuciu własnej wartości u młodych kobiet - Nosek-Kozłowska, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Celem artykułu jest ukazanie wpływu programu socjoterapeutycznego „Jestem niepowtarzalna, piękna i wyjątkowa” na poczucie własnej wartości młodych kobiet we wczesnej dorosłości. Program miał wspierać uczestniczki w budowaniu pozytywnego obrazu siebie, rozwijaniu samoakceptacji oraz umiejętności radzenia sobie z presją społeczną. W części teoretycznej omówiono znaczenie poczucia własnej wartości i jego rolę w rozwoju psychospołecznym. Projekt badawczy został przeprowadzony z wykorzystaniem metody eksperymentu pedagogicznego w układzie jednej grupy. Taki układ pozwala na ocenę zmian, jakie zaszły w zakresie analizowanej zmiennej (poczucie własnej wartości), a tym samym umożliwia weryfikację skuteczności programu, w którym wzięło udział sześć studentek pedagogiki i politologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz jedna studentka kosmetologii Olsztyńskiej Szkoły Wyższej. Program trwał sześć tygodni, spotkania odbywały się raz w tygodniu, a czas ich trwania był bardzo zróżnicowany. Materiał empiryczny pozyskano za pomocą techniki wywiadu i obserwacji. Analiza wykazała pozytywne zmiany w zakresie samoakceptacji, pewności siebie i relacji interpersonalnych. Uczestniczki deklarowały większą otwartość emocjonalną, lepsze zarządzanie emocjami i gotowość do podejmowania wyzwań.