Ksiądz infułat Zdzisław Król – wybitna postać Kościoła warszawskiego - Mandziuk , Józef (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem niniejszego opracowania jest ukazanie postaci ks. infułata dra Zdzisława Króla, który swoje życie poświęcił Kościołowi warszawskiemu. Był on człowiekiem światłym, wykształconym, znakomitym duszpasterzem, wytrawnym kaznodzieją i doświadczonym urzędnikiem kurialnym. Walczył o upamiętnienie miejsc i wydarzeń ważnych dla narodu, a zwłaszcza związanych ze zbrodnią katyńską. Jako kanclerz kurii metropolitalnej bronił księży, prześladowanych przez Służbę Bezpieczeństwa. Zginął w katastrofie smoleńskiej 10 kwietnia 2010 r. i został pochowany w Panteonie Wielkich Polaków w świątyni Opatrzności Bożej, do wzniesienia której wielce się przysłużył.