W kierunku prężności w naukach społecznych - od psychologii do pedagogiki społecznej - Bzymek, Agnieszka (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W najnowszych ujęciach nauk społecznych pojęcie resilience kojarzone jest przede wszystkim z pozytywną adaptacją dotyczącą osób narażonych na różne przeciwności losu i traumatyczne wydarzenia, zarówno w odniesieniu do dzieci, jak i dorosłych. Większość badaczy zgadza się ostatecznie co do współistnienia kilku czynników wpływających na zaburzenie funkcjonowania jednostki, chorobę czy nieprzystosowanie społeczne. W odniesieniu do pedagogiki społecznej kategoria resilience, będąc nie tylko psychologiczna, znajduje wszechstronne zastosowanie w życiu człowieka i społeczeństwa, w tym w problemach społecznych, wykluczeniu i zagrożeniach społecznych dotyczących środowiska rodzinnego, szkolnego i edukacyjnego, wreszcie w procesach rozwojowych i edukacji osób dorosłych i starszych. Artykuł jest jedynie próbą zwrócenia uwagi na wskazane aspekty.