(De)konstrukcje świętości. Jozafat Kuncewicz a ”odwrócona” historiografia Józefa Siemaszki - Morawiec , Norbert (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł ukazuje zjawisko „odwrócenia” interpretacji męczeńskiej śmierci Jozafata Kuncewicza w dziejopisarstwie unickiego hierarchy Józefa Siemaszki. Analizie poddane zostały kreowane przez niego epistemologicznie rozumiane metafory (przed i po jego przejściu na prawosławie).