Młodość czasem marzeń i wyborów. Refleksje w świetle posynodalnej adhortacji apostolskiej „Christus vivit” - Chrobak, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Młodość – jak stwierdza papież Franciszek – nie może pozostać czasem w zawieszeniu: to wiek decyzji i właśnie na tym polega jej urok oraz jej największe zadanie. Młodość jest czasem zaangażowania, kreatywności i aktywnego tworzenia swojej biografii. Budowanie młodości musi być zatem przedmiotem autentycznej troski, zaś refleksja nad młodością nie tylko służy tym, którzy ją aktualnie osiągają czy przeżywają, ale każdemu, kto chciałby młody duchem pozostać na zawsze. W tym kontekście ukazanie ujęć odsłaniających istotę młodości, zawierających w sobie określoną ideę człowieka, koncepcję świata i hierarchię wartości pozwala zobaczyć, jak oryginalny i niepowtarzalny jest entuzjazm realizującego swoje marzenia i wybory młodego człowieka. Dla młodego serca – podkreśla papież – typowa jest gotowość do przemiany, zdolność do powstania i do przyjęcia nauki, jaką daje życie.