Dylematy, trudności i zasady komunikacji interpersonalnej w sferze pracy socjalnej - Podkowińska, Monika; Balogová , Beáta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule przedstawiono wybrane zasady komunikacji interpersonalnej obowiązujące w pracy socjalnej, zwracając uwagę na reguły komunikacyjne odnoszące się do aktywnego słuchania, wyboru odpowiednich pytań, czy dostosowania języka do rozmówcy. Szczególne miejsce autorki poświęciły świadomości komunikacyjnej oraz spojrzeniu na komunikację interpersonalną jako na spotkanie z indywidualnością, osobą wyjątkową i niepowtarzalną. Obok wybranych zasad komunikacyjnych autorki przedstawiły również wybrane dylematy i trudności komunikacyjne, które determinują jakość rozmowy, jej przebieg i skutki.