Bardzo głodny Caterpillar: czytanie historii jako skuteczna strategia w kierunku osiągnięcia biegłości EFL u bardzo młodych nauczycieli - Hornackova Klapicova , Edita; Reister , Megan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W tym artykule przeanalizowano, w jaki sposób korzystanie z muzyki, przedmiotów materialnych, czytania opowiadań, zajęć praktycznych, zajęć teatralnych i strategii teatru czytelników może pomóc bardzo młodym uczniom w opanowaniu języka angielskiego jako języka obcego. Niniejsze badanie opiera się na lekcji języka angielskiego odbywającej się w przedszkolu w Dolnej Austrii. Były dwie grupy docelowe dzieci w wieku od trzech do sześciu lat, jedna składała się z 25 uczniów, a druga z 24 uczniów. Angielski jako drugi język był im nauczany w sposób naturalistyczny przez okres trzech lat. Umiejętności językowe uczniów i kompetencje komunikacyjne w języku angielskim zostały ocenione podczas trzech różnych testów ustnych podczas lekcji. Wyniki testów udowodniły, że uczniowie osiągnęli już wysoki poziom biegłości w nauce języka angielskiego w wyniku skutecznych strategii nauczania stosowanych w ich programie języka angielskiego i byli w stanie przyswoić nowe słownictwo i znaczenie podczas bieżącej lekcji języka angielskiego.