Teologia i duchowość: o przezwyciężenie podziału - Zarzycki, Stanisław T. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł podejmuje w sposób syntetyczny kwestię relacji pomiędzy teologią a duchowością chrześcijańską. W historii tej relacji wyróżnia trzy okresy: 1. Pierwotnej jedności obejmującej czasy biblijne, patrystykę i średniowieczną teologię monastyczną; 2. Separacji zaistniałej u kresu scholastyki (XIII w.) – gdy teologia pod wpływem filozofii stała się zbyt racjonalistyczna, abstrakcyjna i oderwana od życia – i utrzymującej się aż do XX w.; 3. Pojednania i stopniowego przywracania i umacniania jedności i współpracy pomiędzy teologią a duchowością (teologią duchowości), począwszy od odnowy biblijnej i teologicznej przed Soborem Watykańskim II do dzisiaj. Pełne urzeczywistnienie owej jedności ma miejsce w życiu świętych.