Zjednoczenie w miłości i prokreacja: istotne znaczenie aktu małżeńskiego. Teologiczno-moralna refleksja na kanwie jubileuszu „Humanae vitae” - Spindelböck , Josef (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Jubileusz opublikowania encykliki Pawła VI Humanae vitae (1968) stał się dobrą okazją do ponownego odkrycia jej przesłania, do czego zresztą zachęcał papież Franciszek w Amoris laetitia. W tym kontekście ważne wydaje się uchwycenie ścisłego związku znaczeniowego aktu małżeńskiego wyrażonego poprzez zjednoczenie w miłości małżonków z prokreacją. Pozwoli to odkryć fundament dla właściwego zrozumienia wymiaru normatywnego poprzez wskazanie na godność osoby i aktu małżeńskiego, a także zachęcić do stosowania tych metod planowania rodziny, które opierają się na naturalnych okresach płodności.