Człowieczeństwo, sprawczość i troska transcendentna - Wysocki , Artur Edward (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Głównym celem tego artykułu jest rozważenie zasadności włączenia troski transcendentnej do zestawu trosk podstawowych w życiu człowieka, tak jak je rozumie M. Archer. Tekst omawia najpierw rozumienie tej troski w tekstach brytyjskiej socjolog, następnie charakteryzuje proponowane przez autora, poszerzone jej rozumienie. Z kolei jej znaczenie dla człowieka i życia społecznego zostaje przedstawione krótko przez ukazanie wpływu na sprawczość człowieka. W końcu przedyskutowane zostają relacje między troskami ze szczególnym uwzględnieniem miejsca troski transcendentnej i poczynione wnioski końcowe.