Centralny Okręg Przemysłowy przykładem socjologicznej wyobraźni jego twórców - Zawada , Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Przy definiowaniu miejsca i znaczenia Centralnego Okręgu Przemysłowego – COP w polskiej historii i polskiej gospodarce nie sposób nie zauważyć licznych elementów składowych tego skomplikowanego przedsięwzięcia gospodarczego, planu, którego zasadniczym celem było zwiększenie poziomu obronności II RP i zniwelowanie różnic w sferze gospodarczej poszczególnych obszarów Polski, począwszy od 1937 r. Na uwagę zasługuje także fakt, że działania zapoczątkowane w tamtym okresie w dalszym czasie przekładają się na to, co dzieje się w życiu gospodarczym i społecznym województwa podkarpackiego, na przykład powstanie i działalność Stowarzyszenia Dolina Lotnicza.