Współczesne wyzwania teologii pastoralnej, ed. R. Chałupniak, J. Kostorz, Redakcja Wydawnictw Wydziału Teologicznego UO, Opole 2016 - Adamczyk , Dariusz Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł dotyczy książki zatyytułowanej Współczesne wyzwania teologii pastoralnej, opracowanej pod redakcją R. Chałupniaka i J. Kostorza, opublikowanej w Redakcji Wydawnictw Wydziału Teologicznego UO, w Opolu w roku 2016. Współczesne problemy natury społeczno-kulturowej obligują do podejmowania wyzwań w obszarze teologii pastoralnej, celem odnowy i udzisiejszenia działań duszpasterskich. Ciągle bowiem aktualna jest potrzeba poszukiwania nowych, adekwatnych do sytuacji, sposobów ewangelizacji i duszpasterstwa. Odpowiedzią na te potrzeby jest omawiana książka zbiorowa kilkunastu artykułów, które skłaniają do pogłębionej refleksji nad wyzwaniami natury pastoralnej w Polsce.