Problem emigrantów we Włoszech – feedback zjawiska migracji we włoskich czasopismach katolickich : IL PROBLEMA DEI MIGRANTI IN ITALIA – IL FEEDBACK DEL FENOMENO MIGRATORIO NELLE RIVISTE ITALIANE DI ISPIRAZIONE CATTOLICA - Stańkowski, Bogdan Wiesław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule omówiono problem zjawiska emigrantów we Włoszech. W pierwszej części artykułu przedstawiono analizę bieżących wydarzeń związanych z migracją na terytorium Włoch. W dalszej części artykułu autor pokrótce przedstawia nauczanie Kościoła katolickiego na temat problemu imigrantów. W drugiej części pracy autor przy pomocy badań jakościowych stara się analizować treść artykułów zawartych w czasopismach naukowych i popularno naukowych pod kątem zjawiska migracji we Włoszech. Badanie zostało przeprowadzone w miesiącach lipiec-sierpień 2016. Wyniki badań są oparte na analizie 100 artykułów zaczerpniętych z czasopism publikowanych w latach 2011 i 2016.